Сайтът ни използва бисквитки. Поради влязлата в сила на 25.05.2018 европейска директива за защита на личните данни, моля да се запознаете с декларацията ни за поверителност тук

UV-устойчивост и стареене на самозалепващата хидроизолационна лента

Написано от: hydrosystemsbg 12/04/2018 0 Коментари

В настоящия материал ще акцентираме на две от най-важните технически предимства на самозалепващите ленти ETERNABOND® 

 
Устойчивост на вредните ултра-виолетови лъчи 
Издържливост напред във времето /стареене/ 
 
Хидроизолационните ленти ETERNABOND® са предназначени да осигурят дългосрочна защита от влага в трудни условия. 
Уникалната уплътняваща и филмирана подложка на нашите продукти е специално създадена, за да бъде устойчива на ултравиолетови лъчи, термично свиване и разширяване, разграждане от озон, удар, нацепване или напукване. Дали ще използвате лентата с гръб от ТРО /термо полиолефин/ гръб с твърда, специално оформена полимерна сплав, или ленатата с покритие от геотекстил за нанасяне на финишни покрития, EternaBond® ще осигури дълъг експлоатационен живот при широк диапазон от температури. 
 
 
 
Ремонтирайте и хидроиозолирайте всеки проблемен участък – отворена, разлепена снадка на вашия покрив от синтетична, битумна мембрана или метал, за да напртавите ремонта бързо, лесно и гарантирано. 
 
Изследването за стареене с ултравиолетови лъчи осигурява следните резултати за лентата ETERNABOND® 8-mil (без покритие):
 
4000-часов QUV метеорологичен тест с ултравиолетова светлина
UVA 340 в присъствието на влажност

 

  0 часове 1000 часа 2000 часа 3000 часа 4000 часа
Добив на опън, psi 1285 1405 1275 1935 1892
Якост на опън, psi 4013 3975 3912 4347 4487
Удължение 793 764 709 736 703

 

 
 
*килограмова сила на квадратен инч 
 
 
 
Резултатите от изпитванията показват, че добивът на опън и якостта на скъсване се увеличават в течение на времето, като средната процентна удължителна загуба е само 2,8% (-11,3% в продължение на 4000 часа UV). 
 
Специалистите от американска лаборатория Q-Panel Lab провеждат UV тест в продължение на 2000 часа, които се явяват еквивалентни на приблизително две години пълно излагане на лентата на слънце. Следователно, от 4000 часа UV изпитване може аналогично да се направи извода, че е равносилно на излагане на 4 или повече години действителна слънчева светлина. Екстраполирането на 2.8% загуба на удължение води до прогнозиране на живота на лентата на открито между 18 и 35 години в зависимост от променливи елементи като географско местоположение, интензивоност на трафик, условия на околната среда и т.н.
 
Лентите ETERNABOND® също така имат висока термична стабилност: предназначени са да работят неограничено при експлоатационни температури, които варират от -29°С до повече от +65°С и извън тях без загуба на физическа сила. Тези  продукти се използват от 1985 г. насам в САЩ и са продукт номер 1 за качествени и надеждни ремонти! 
 
Лентите могат за се използват за хидроизолация на почти всякакви места: от покриви, каравани и кемпери, до уплътнение и хидроизолация на кабели, антени, крачета на климатици, ремонти у дома. Приложението им е на практика неизчерпателно, тъй като всеки сам може да открие ново такова. Гарантирано за 10 г.! 
 
!!!! Единственото ограничение за приложението на лентите е, че не могат да се използват при т.нар. опорно-структурни решения т.е. лентите нямат носеща сила и ако се използват за носене на определена тежест под вертикална форма лентата просто ще се свлече. 
Това се дължи на причината, че лентата е разработена да хидроизолира и уплътнява – еднородни и разнородни повърхности. 
 
Лентите ETERNABOND®се предлагат в няколко размера с ширина от 2.5, 5, 10, 15 и 30.5см с дължина на ролката от 7.6м и 15.2м и цвят на гърба – черен, бял, сив или телесен. 
 
Част от примерите